Vad är Microblading?
Microblading är en tatueringsteknik där man med ett litet handhållet verktyg där flera mycket små micronålar sitter tätt ihop i toppen av verktyget. Microblading skiljer sig från vanliga ögonbrynstatueringar eftersom varje hårstrå görs strå för strå, och blandas in i de befintliga hårstråna som finns i ögonbrynet. Detta gör att man får extremt naturtroget resultat. Ju mer hårstrån man har desto bättre.

Hur görs Microblading?
Microblading går inte lika djupt ner i huden som en tatuering gör som görs med maskin. När man gör microblading så håller man sig i översta delen av dermis (huden) därför är det inget som varar livet ut och bleks med tiden. Man kan säga att det håller ca 1-5 år beroende på hudtyp. Vi som gör microblading är inte tatuerare och tatuerare är inte microbladingsartister, våra tekniker är väldigt olika. Microblading kallas även för 3d bryn, stråteknink, feather touch mm.

Microbladingstekniken kommer från Asien och har funnits där senaste 25 åren. Det har nu blivit den populäraste metoden inom kosmetisk makeup för ögonbryn i Europa och USA sedan 2015.

Tekniken går ut på att placera ut strån där det fattas strån helt enkelt. Vi mäter ut formen för klassiska tidlösa bryn för varje enskild person. Terapeuten kollar på personens ansikte, benstruktur, ansiktsdragen, med mera. Sedan doppar terapeuten ner sitt verktyg i den färg man valt för kunden och börjar fylla i strå för strå. Man ska ALLTID följa den naturliga hårväxtens riktning. Mätningen görs med en speciell kompass där vi mäter upp gyllene snittet för varje enskilt ansikte. Vi får fram harmoni och perfektion på detta sätt. Därefter fotar man och mäter allting ännu en gång med hjälp av en speciell app.
När appen meddelar att allt ser perfekt ut påbörjar börjar vi microbladingen. Jag arbetar endast med phi brows produkter som är världsledande. Pigmenten har en så kallad ”non-blooming effekt” vilket innebär att färgen kommer aldrig att sprida sig under huden. Våra pigment kommer heller aldrig slå över i rött/orange efter en längre tid. Phi brows är helt fria från tungmetaller, cancer och allergiframkallande ämnen. 

Vad ska man tänka på efter en microblading-behandling?
Brynen upplevs som extremt mörka de första 7 dagarna men från vecka 2-4 förlorar de ca 40-50% av färgen. Efter fyra veckor är huden helt läkt och inom ca två-tre mån är det lagom att komma på återbesök. Första återbesöket ingår i priset. På återbesöket kollar man hur mycket pigment som försvunnit och fyller sedan i det som blekts mest.

Har man fet hy så fäster färgen sämre. Är man mycket i solen, badar i saltvatten, badar i klorerat vatten eller svettas kraftigt så bleks det lite snabbare än normalt. Behandlingen hållet olika länge på olika personer. Normalt behövs en påfyllning från ca 10-18 mån. Vissa får fylla på oftare, ungefär var 6e månad.

Efterbehandlingen är 70% av resultatet. Tvätta och smörja är väldigt viktigt. Salva får man med sig innan man går. Extrem viktigt att följa instruktionerna väldigt noga som du får av din terapeut!

Smärta under behandling kan förekomma eftersom hela första rundan måste göras utan bedövning. När vi öppnat upp huden finns bedövning att få om man känner att man behöver. En del tycker att det känns som att plocka ögonbrynen medan andra tycker det känns lite mer.

Vad ska man tänka på innan man gör en Microblading-behandling?
- Samma dag som man har sin microbladingstid får man inte ha druckit kaffe eller andra koffeindrycker. Koffein gör nämligen att man blöder mer, något vi såklart vill undvika.

- Man ska heller inte ha tagit något blodförtunnande så som ipren, magnecyl mfl. av samma skäl som ovan. Alvedon går bra om man skulle behöva ta något den dagen.

- Alkohol har en blodförtunnande effekt, och därför rekommenderar vi att man inte dricker på minst två dagar innan behandlingen.

- Avsluta omega 3 en vecka innan behandling då även detta gör att du blöder lättare.

- Ha inte nyfärgade ögonbryn.

- Gör inte botox i pannan minst en månad innan microblading, och undvik även att göra botox i pannan för tätt efter microbladingen. Minst fyra veckor efter går bra. Gör man botox i pannan för tätt inpå så lyfts brynen upp och man får då lite annan dimension. Detta vill vi undvika, och därför är det viktigt att hålla sig till minst 4 v innan eller mints 4 v efter. Väntar man mer än 4 v är det ännu bättre.

- Ha inte solbränd hy, dvs undvik att det är rött och ömmande. Är man bara solbrun går det bra.

- Undvik att vara i solen två veckor efter behandling. 

- Undvik att träna, basta (pga svettningar som drar ur pigmenten) och bada en vecka efter behandling. 

Du är INTE lämplig att göra microblading om du är/har:
- Gravid
- Har keloider (onormala/grova ärrbildningar) 
- Diabetes - behöver godkännande av läkare
- Kemoterapi - behöver kolla med din läkare
- Onormal sårläkning
- Virusinfektion i kroppen
- Epilepsi
- Blödarsjuka
- Blodsjukdomar tex HIV, hepatit, MRSA
- Pacemaker/hjärtproblem
- Organtransplantation
- Psoriasis eller annan hudsjukdom i närheten av ögonbrynen
- Sår finnar utslag i ögonbrynen
- Pågående herpesinfektion
- Sjuk, förkyld, influensa
- Botox i pannan senaste månaden
- Behandlat akne hos läkaren senaste tre månaderna
- Behandlas man med dessa preparat Tretinoin, Differin, Tetralysal, Finacea, Mirvaso eller liknande måste man ha haft ett uppehåll på 6-12 mån innan man gör microblading
- Hjärtsjukdomar över lag, okontrollerat högt blodtryck eller bara allmänt dålig hälsa. 

Vem utför min microblading?
Jag som utför din behandling heter Sanaz Amorpour, och du kan läsa mer om mig och min bakgrund genom att klicka här.